piątek, 22 maja 2015

Miruna w ziołach prowansalskich ze szparagami i z odrobiną cytryny

     Oczywiście wszystko przygotowywane na parze aby nie było zbędnego tłuszczu. W biedronce pojawiły się krajowe szparagi, są cieniutkie młode i bardzo smaczne. Za to rybka... hmm nie jest szczytem marzeń, ale jest to ryba morska i więcej na jej temat nie będę pisać- proponuje wymienić na coś ciekawszego np Dorsz. Całość przyprawiona jedynie solą pieprzem i cytrynką.
Szparagi:
Szparagi są dietetyczne, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kalorii. Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:
kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia;
witaminy C i E oraz beta-karoten - poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci;
asparagina - wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;
wapń, fosfor, potas. Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne;
glutation - wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera;
błonnik - poprawia perystaltykę jelit;
inulina - zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego;( wikipedia)

Także jedzmy szparagi a najbardziej te zielone:)- Moje ulubione zresztą.
Smacznego...



Share:

Copyright © KLUB SPORTOWY WKS GYMSPORT | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com