sobota, 28 grudnia 2013

Coś na ząb na zimowe wieczory

Suszone owoce są idealne jako przegryzka. Nie tylko smakują wspaniale ale wnoszą dużo dobrego. Traktujmy je więc jako zamiennik naszych ulubionych czipsów i słodyczy.
                                         Moja propozycja to Morele, Żurawina, Migdały
Każde z nich wnosi niezbędne witaminy i związki, które pomagają nam przetrwać ten szary okres.
Np. Migdały zawierają- błonnik, miedź magnez mangan a także ryboflawinę i witaminę E. Dobrze wpływają na mięśnie i nie tylko. O prozdrowotnych właściwościach  migdałów można by długo pisać, dlatego odsyłam zainteresowanych do własnych poszukiwań. 
Żurawinę najszybciej znajdziemy w wersji suszonej, oprócz walorów smakowych pełni ważną rolę w profilaktyce zdrowotnej np. układu moczowego, chronią przed powstawaniem kamieni nerkowych, wspomagają leczenie Helicobactera, oraz obniżają  zły cholesterol. Polecana dla osób po zawałach. Kilka uwag- jeśli cierpicie już na kamienie nerkowe odpuście żurawinę ponieważ zawiera szczawiany, jeśli cierpicie na Osteoporozę również z żurawiną uważajcie-  substancje w niej zawarte ograniczają przyswajalność wapnia, oraz szukajcie żurawiny nie dosładzanej cukrem.
 Morele- moje ulubione, mają niesamowite walory smakowe ( o gustach się nie dyskutuje), mają w sobie duże ilości potasu, żelaza, wapnia, fosforu, WIT B, C, PP oraz błonnika. Jeśli cierpisz na nadkwasotę- jedz suszone morele- działają zasadotwórczo. Zawarty w nich Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem. 
Pomimo swojej kaloryczności wykorzystujmy suszone owoce do zbilansowanej diety. Nie bójmy się tych kalorii bo nie są tu puste idące w boki, a przynoszące dużo dobrego dla samopoczucia wyglądu i zdrowia.

Smacznego


Share:

niedziela, 22 grudnia 2013

Opis tras i punktów GOT z ostatnich dwóch wyjazdów.

W związku z faktem, iż koniec roku zbliża się nieubłagalnie, musimy uzupełnić ksiązeczki aby uzyskać odznaki za rok 2013. We wcześniejszych postach opisywane były poprzednie trasy. Jeśli ktoś z różnych względów nie zapisał, to jest to tutaj PUNKTY GOT oraz tu WPISY GOT- ułatwiłem wam szukanie i zebrałem w jednego posta rok 2013.
A oto ostatnie wyjazdy:

23 Listopad (Prawie Zaltman)
TRASA- Okrzeszyn- Jański Wierch- Beczkowski Potok- Bogoria- Okrzeszyn 
GRUPA: S.09
PUNKTY: 17

14 grudzień (Szrenica)
TRASA-Szklarska Poręba Huta- Wysoki Most-Wodospad Kamieńczyka- Schr. Hala Szrenicka- Szrenica- Mokra Przełęcz- Schronisko Pod Łabskim Szczytem- Marysin
GRUPA S.03
PUNKTY: 21

Jeśli ktoś był z nami na wszystkich wyjazdach w sumie uzbierało nam się troszkę punktów. Kwestią wyjaśnienia

 ekipa młodsza odznaka:
 popularna GOT 40 pkt
mała brązowa GOT 80 pkt ( Maks zdobył te punkty już przed Zaltmanem :) )

ekipa starsza:
popularna GOT 60 PKT
mała brązowa 120 PKT


Share:

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Rozpoczynamy sezon biegówek !

Miło mi poinformować, że  już w styczniu organizujemy pierwszy wyjazd na narty biegowe do Jakuszyc. Planowana data wyjazdu to 11 styczeń. Jeśli uzbieramy grupę min. 15 osób to jedziemy ! Po frekwencji w ubiegłym roku sądzę że nie będzie problemu:)
Zapraszam do zapisywania się. 
Warunkiem rezerwacji jest wpłata zaliczki na konto z dopiskiem "Jakuszyce 11 styczeń" Zaliczka bezzwrotna! 
Pozdrawiam i zapraszam do zapisywania.
Share:

niedziela, 15 grudnia 2013

Szrenica - ZALICZONA !

W dniu wczorajszym udaliśmy się na Szrenicę. 19 Osób dzielnie walczyło ze śniegiem, podejściami, trawersami, i jak to zawsze bywa z nami, - niespodziankami na trasie:) Wyruszyliśmy w okolicach Kamieńczyka, by przez Halę Szrenicką dotrzeć na Szrenicę. Pogoda tego dnia była po prostu przepiękna. Delikatny mrozik i pełne słońce- cudne widoki, i biel zmrożonego śniegu dawały oszałamiający efekt. Ze Szrenicy ruszyliśmy w stronę schroniska Pod Łabskim Szczytem, gdzie posilaliśmy się pierożkami i zupami które serwował szef kuchni:) Wykonaliśmy pomiary naszych miesięcznych treningów- i tu miłe zaskoczenie u wszystkich badanych osób tkanka tłuszczowa spadła w dół. Najmniejszy spadek 0,8 % a największy 5,3 %. Jest to bardzo zadowalający fakt w szczególności dla mnie- widzę że treningi Nordicowe w Parku Południowym wraz z taśmami dają efekty. Czekam na Wasze zdjęcia  z wyjazdu. Jeśli tylko dostanę wszystkie paczki z pewnością umieszcze całośc na dropboxie i każdy będzie mógł sobie pobrać. A to tak dla pocieszenia i przypomnienia.
Dystans 13,8 km
średnie kcal 1250
Share:

piątek, 13 grudnia 2013

czwartek, 12 grudnia 2013

Przepisy dla sportowców i nie tylko.

Wspaniała opcja na śniadanko lub kolację. Sałatka z kurczakiem. Bardzo szybkie danie, a zarazem wartościowe i lekkie. Można stosować po treningu, jako kolację lub tak jak tylko macie ochotę. Zatem do Szczegółów:

Sałatka z Kurczakiem
Czas przygotowania :15 min
Stopień trudności : łatwe
Kaloryczność : 100 kcal/ porcję
Koszt 1 porcji :  3 zł

Potrzebne składniki:
MIX sałatek, jogurt naturalny, pierś z kurczaka, kurkuma, dip czosnkowo- ziołowy. Wszystkie produkty dostępne w biedronce:)

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka gotujemy dodając kurkumę do wody. Następnie ugotowaną kroimy w kostkę. Mieszamy dip z jogurtem naturalnym. Do miski wsypujemy mix sałat- nie wymagają mycia, do sałatki dodajemy pierś z kurczaka i polewamy sosem jogurtowym.
Smacznego

Share:

środa, 11 grudnia 2013

Ćwiczenia dla każdego

W tym tygodniu skupiamy się nad Prawidłową pracą nóg.

Technika poruszania się w Nordic Walking różni się tym od zwykłego chodu, że większą uwagę skupiamy na wydłużeniu kroku- co daje nam większe rozciągnięcie i napięcie mięśni kończyn. Stopę układamy na podłożu od pięty poprzez śródstopie do palców. Przy odbiciu ze stopy wybijamy się z palców ( niektórzy przesadnie akcentują wybicie z palców co sprawia efekt podskakiwania). W tym tygodniu na treningach Nordic Walking w Parku Południowym skupimy się właśnie na pracy nóg. 
Zapraszam na nasz kanał YOUTUBE tam znaleźć można najnowszy instruktażowy filmik z treningu Nordic Walking.

Share:

Potrawy dla sportowców i nie tylko.

MAKARON Z POMIDORAMI

Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: łatwe
Kaloryczność na porcję: 280 kcal
Koszt 1 porcji: 4 zł

Potrzebne składniki:
Makaron tagliatella ( polecam Lubella), pomidory kawałki, lub całe. Czosnek, oliwa, bazylia, parmezan.

Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron. W między czasie blendujemy pomidory- wstawiamy na ogień, w moździerzu ucieramy ząbki (wg uznania- ja osobiście daje ok 6.) czosnku z oliwą i świeżą bazylią. Do rozgrzanych pomidorów dodajemy czosnek z bazylią oraz oliwą.  Makaron "al dente" dodajemy bezpośrednio po odsączeniu wody
( bez płukania) do pomidorów. Całość mieszamy. Posypujemy świeżo utartym parmezanem.

Smacznego

Share:

czwartek, 5 grudnia 2013

środa, 4 grudnia 2013

Copyright © KLUB SPORTOWY WKS GYMSPORT | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com